Maailman viisi kuuluisinta hevosta
Olipa kyse sitten urheilusta, elokuvista, muodista tai melkeinpä mistä tahansa muusta ihmiselämän alueesta tahansa, tuon alueen osaajat ja mielenkiintoisimmat henkilöt nousevat kuuluisuuteen. Käytännössä kuka tahansa tynnyrin ulkopuolella elävä osaa nimetä viisi Hollywood-näyttelijää, viisi laulaja-lauluntekijää tai vaikkapa viisi jalkapalloilijaa tuosta vain.
Edellä kerrotun valossa tuntuu melko epäreilulta, että viiden kuuluisan hevosen nimeäminen ei onnistu kovin helposti kuin harvoilta. Koska kyseessä on koirien ja kissojen ohella yksi ihmiskunnan historian tärkeimmistä eläimistä, otamme asiaksemme korjata tämän.
Vaikka hevosvoimat ovatkin siirtyneet liikkumisen autoihin, on hevosellakin paikkansa nykymaailmassa. Siltä ei tietenkään aina tunnu, ei esimerkiksi Keski-Suomen soratiet valtaavan Neste rallin aikoihin. Yhtymäkohtiakin kavioeläimillä ja rallikisoilla silti on. Siinä missä hevoskisoista on aina lyöty vetoa, kerää esimerkiksi Neste ralli vedonlyönti huiman määrän vetoja puoleensa vuosittain. Mutta nyt kuulujen hevosten pariin!
5. Comanche
Perinteisesti hevosten merkitys korostui sotakentillä etenkin aikana ennen 1900-lukua. Comanche on eräs kavioeläinten kuuluisimmista sotasankareista, hevonen, joka otti osaa ehkäpä 1800-luvun Yhdysvaltain intiaanisotien kaikkein tunnetuimpaan taisteluun, Little Bighornin taisteluun vuonna 1876.
Kapteeni Myles Keoghin kuuluisa ratsu oli ottanut osaa taisteluihin isäntänsä kanssa jo lukuisia kertoja ennenkin, mutta Little Bighornin taistelusta tämän hevosen kannalta teki merkittävän se, että hevonen selvisi siitä, vaikka alivoimalle jääneet Yhdysvaltain armeijan joukot kaatuivat viimeistä miestä myöten. Taistelun jälkeen Comanchea kohdeltiin kuin arvostettua sotasankaria, ja hevonen sai toimia nuoren valtion kansallistunteen kanavoinnin välikappaleena.
4. Secretariat
Sotakenttien ohella hevoset ovat kautta historian nousseet kunniaan myös kilparadoilla. Kaikkien aikojen kuuluisimpiin kisahevosiin kuuluu eittämättä Secretariat, joka on tuttu jopa hevosen omaa nimeä kantaneesta Disney-yhtiön elokuvasta.
Secretariat oli rodultaan englannintäysiverinen laukkahevonen. Rotu tunnetaan ympäri maailman nopeudestaan, ja sen synty voidaan ajoittaa 1600- ja 1700-lukujen vaihteeseen. Secretariatin kilpailuuran merkkipaaluja ovat muun muassa niin kutsutun Triple Crownin voittaminen ja lukuisat rataennätykset. Myöhemmin hevosen ura jatkui yhtenä arvostetuimmista siitosoreista. Hevosen kuoleman (1989) jälkeen tehdyssä ruumiinavauksessa todettiin, että sen sydän oli poikkeuksellisen suuri ja todennäköisesti suurin yksittäinen tekijä sen kilpailumenestyksessä.
3. Bukefalos
Bukefalos oli Makedonian suuren soturikuninkaan, Aleksanteri Suuren, hevonen. Legendojen mukaan kyseessä oli silmiinpistävän suurikokoinen hevonen. Samaten kerrotaan, että kyseessä oli nuorena varsin jukuripäinen yksilö, jota moni koitti kesyttää turhaan. Nuori Aleksanteri kuitenkin tähän pystyi, ja sen jälkeen kaksikko oli erottamaton antiikin ajan taistelukentillä aina Hydaspesjoen taisteluun saakka. Surmaansa Bukefalos ei suinkaan saanut tuossa Aleksanterin joukkojen voittoon päästyneessä taistelussa – sen kerrotaan kuolleen pian taistelun jälkeen yksinkertaisesti vanhuuteen.
2. Marengo
Suuren sotapäällikön hevonen on myös kakkossijalta löytyvä Marengo – itsensä Napoleon I:n sotahevonen, joka tuotiin Ranskaan Egyptistä vuonna 1799. Marengo sai kantaa Euroopan valloittajaa monissa kuuluisissa taisteluissa, kuten Waterloossa ja Austerlitzissä. Kuten Napoleon itsekin, myös Marengo oli kohtuullisen vaatimattoman kokoinen. Se kuitenkin miellytti keisaria rohkean luonteensa ja luotettavuutensa ansiosta. Hevosen kerrotaan haavoittuneen taisteluissa jopa kahdeksaan otteeseen.
1. Seabiscuit
Kokonaiset kansakunnat saavat toivoa vaikeina aikoina monenlaisista asioista – joskus vaikkapa urheilujoukkueen menestyksen nähdään nostaneen kansalaisten mielialaa sodan tai taloudellisen kriisin jälkeen. Seabiscuit oli kilpahevonen, joka edusti monelle toivoa 1930-laman keskellä kamppaileille amerikkalaisille.
Pienikokoinen englannintäysiverinen ei aloittanut kilpailu-uraansa poikkeuksellisen vahvalla tavalla: 40 ensimmäisestä kisastaan se voitti ”vain” neljänneksen. Uuden valmentajansa, Tom Smithin, avulla Seabiscuit kuitenkin nousi menestykseen ja oli vuonna 1937 Yhdysvaltain menestynein hevonen: 11 voittoa 15 kisasta. Seabiscuitin symbolinen merkitys ja altavastaajan asemasta menestykseen nousu nostivat sen pelkän menestyneen kilpahevosen aseman yläpuolelle kulttuuriseksi ikoniksi.